Jak se vypořádat s falešnými negativními recenzemi na Googlu?

01/04/2023

google recenze

Falešné Google recenze jsou rostoucím problémem pro ty z nás, pro které jsou recenze důležité. Může to být restaurace, penzion nebo jiný podnik, kde si uživatelé rádi přečtou recenzi od ostatních. V on-line světě je snadné vytvořit nový účet a ponechat buď pozitivní nebo negativní recenzi pro jakoukoli firmu.

U Google recenzí je však jeden problém, nejdou jen tak jednoduše odstranit. Google chce být objektivní, podobně jako třeba Booking, tak i na Google nejdou smazat recenze a je jedno, jestli je to recenze omylem nebo konkurenční boj.

Co s tím?

Ano, existuje možnost, že budete společnost Google kontaktovat na Twitteru, Facebooku nebo na fóru, protože existují pravidla a pokud jsou recenze v rozporu s pravidly, tak je možnost, že budou smazány. V drtivé většině však dochází k mazání recenzí, které hrubě porušují pravidla. Může to být například vulgární obsah apod. Dokonce můžete vyplnit formulář, kde uvedete důvody porušení zásad a zákonů – ne vždy to však lze.

Google jednoduše nemůže poznat, jestli se jednalo o reálného nespokojeného zákazníka nebo o šikovnou konkurenci nebo zhrzeného bývalého zaměstnance. Není nic horšího, pokud budujete své dobré jméno roky a potom se najde nějaká osoba, která „umí“ uškodit a zasáhnout do slabého místa. Na recenzi můžete odpovědět sebelépe, ale špatná recenze zůstane.

Jak se proti negativním Google recenzím bránit?

google recenze nevhodné1. Nahlaste porušení pravidel Google

Stačí konkrétní recenzi označit za „nevhodnou“ a potom postupovat ve formuláři s odůvodněním a poté odeslat. Pokud Google vyhodnotí nahlášení za oprávněné, tak máte vyhráno a nemusíte nic řešit.

2. Nechte se podpořit

Máte dobré jméno firmy? Pak se není čeho bát a vyzvěte své „fanoušky“ na Facebooku nebo mailem, aby Vám zanechali recenzi a podpořili Vás v boji proti falešným recenzím a vysvětlete jim danou situaci. Pokud máte dobré jméno, tak Vás klienti, známí a přátele zajisté podpoří. Někdy je dokonce i lepší připravit pro konkrétního adresáta recenzi na míru, aby se zvýšila šance.

3. Zajistěte si podporu

Neříká se to sice snadno. Ale existuji „komunity“, které se tím živí. Můžete si nechat zajistit pozitivní recenze, které Vám budou vkládat v průběhu celého půl roku. Je to sice trochu extrém, ale některé situace si žádají extrémní řešení a nevyhnete se pomyšlení na zakládání vlastních účtů na google, kde aby jste si mohli psát vlastní pozitivní recenze.

4. Smazat zápis na Google

Pořád máte možnost si zrušit svůj firemní zápis na Google, tedy tzv „moje recenze na google„. Sice je zde riziko, že může nějaký troll vytvořit falešný zápis a napáchat ještě více škody, ale je to jen další extrémní případ. Osobně mám dobré zkušenosti s bodem č. 2 a 3.

Pokud máte někdo další tipy, tak mi napište na info@seokonzult.cz, rád tento článek rozšířím o možnosti, jak bojovat s falešnými recenzemi na Google.

Aktualizace dne 28.8.2022
Autor článku: Tomáš Stýskala, SEO specialista